Grzyby Porosty Drzewa O stronie
 
Pieprznik jadalny, kurka(Cantharellus cibarius)

Pieprznik jadany nazywany także kurką występuje od lata do późnej jesieni, bardzo często w dużych skupiskach. Posiada charakterystyczny bardzo przyjemny owocowy zapach.

Bardzo rzadko robaczywy.

Kapelusz koloru żółtego, w różnych odcieniach od jasno żółtego do prawie pomarańczowego. Kształt kapelusza nieregularny, powierzchnia matowa.

Blaszki zbiegające na trzon, często rozwidlające się, niskie.

Trzon nieco jaśniejszy od kapelusza.

Im starszy większy owocnik, tym bardziej nieregularny kształt, często występują wtedy także anastomozy czyli poprzeczne połączenia pomiędzy blaszkami.

 
Grzyb jadalny, bardzo smaczny. Najlepszy przyrządzony bezpośrednio po zbiorze. Nie nadaje się do suszenia.
 
Podobna do pieprznika jadalnego jest lisówka pomarańczowa. W odróżnieniu od pieprznika jadalnego posiada gęstsze i cieńsze blaszki, jej kapelusz jest bardziej regularny i w pomarańczowym odcieniu.