Grzyby Porosty Drzewa O stronie
 
Czubajka kania(Macrolepiota procera)

Czubajka kania powszechnie nazywana po prostu Kanią. Jest to jedna z największych czubajek. U młodych osobników kapelusz brązowy przylegający do trzonka (jak u pieczarek). U starszych na kapeluszu stopniowo pojawiają się pęknięcia, które w dojrzałym grzybie zmieniają się w brązowe "ciapki" na białym (beżowym) kapeluszu. U dojrzałych osobników płaski duży kapelusz z ciemniejszym garbkiem po środku.

Posiada charakterystyczny bardzo przyjemny grzybowy zapach.

Trzonek długi prosty z pierścieniem, koloru beżowego do brązowego pokryty brązowymi drobnymi łuseczkami. W środku pusty po przełamaniu nie wydziela soku.

Blaszki początkowo koloru białego u starszych osobników beżowe. Nie przylegają do trzonka.

Grzyb jadalny Bardzo smaczny grzyb jadalny. Po usmażeniu w panierce śmiało może konkurować ze schabowym.
 
Podobne do Czubajki Kani są głównie inne czubajki. - Czubajka czerwieniejąca. Rozróżnić można ją głównie po tym, że trzonek po uciśnięciu, przekrojeniu czerwienieje. Jadalna, nieco mniej smaczna niż kania. - Czubajka gwiaździsta. Jest nieco mniejsza i na środku kapelusza często ma łatkę w kształcie gwiazdy. Jadalna. - Czernidłak kołpakowaty. Podobne są głównie młode nie rozwinięte osobniki. Kapelusz mają bardziej wysmukły i przeważnie jaśniejszy, są mniejsze od kani. Jadalne są tylko młode owocniki.